Japonya Hakkında

Japonya Hakkında

JAPONYA

YURT DIŞI EĞİTİM

Dünyada 1.5 milyon öğrenci kendi ülkesinin dışında eğitim görmektedir. Bunların 121,812 tanesi Japonyada eğitim görmekte olup bu rakam her geçen yıl artmaktadır.

NEDEN JAPONYA'DA YURT DIŞI EĞİTİM ?

Japon üniversiteleri dünya sıralamasında üst sıralarda yer alıp kaliteli bir eğitim sunmaktadırlar.

Dünyada bilim ve teknolojinin en önemli odaklarından biri Japonya'dır. Bilgisayardan nükleer enerjiye, havacılıktan haberleşmeye kadar birçok alanda bilim ve teknolojide her zaman ön sıralardadır.

JAPONYA EĞİTİM SİSTEMİ

Japon eğitim sisteminin en belirgin özelliği; eğitimle ilgili bütün unsurlararasında işbirliği sağlanması, yerel yönetimlerin eğitime dahil edilmesi, yerel yönetimlerin eğitime dahil edilmesi ve özel sektörün desteğinin alınması çok büyük önem taşıyor.

Japonya'nın 1604-1807 yılları arasında Samurai denen savaşçı bir sınıf elinde bulundurmuştur. Bakufudenen okullarda verilen eğitimde esas amaç, devlet için savaşçı ve yönetici yetiştirmektir. Bu nedenle elit bir eğitim oluşturulmuştur. Sıradan kalka verilen eğitim ise terekoya denilen okullarda yapılmıştır. Bu okullar tüccar ve halk tarafından desteklenmiştir. Ülke genelinde çocukların % 45'i kız çocukların % 10'unun bu okullara gittiği görülmüştür.

Ülkede üç türlü okul vardır:

1- Ulusal okullarhükümetin desteğinde olan okullar

2- Kamu okulları il ve belediye yönetincilerince yürütülen okullar

3- Özel okullar özel kuruluşların okulları ülkenin %23 ü özel okullardan oluşuyor.

Eğitim öğretim yılı 1 Nisan'da başlar. Sonraki yılın 31 Mart'ında biter.

Ders yılı;

Nisan Temmuz ortası

Eylül - Aralık sonu

Ocak - Mart sonu

olmak üzere 3 dönem halinde görülür.

Cumartesi yarım gün ders yapılır. Haftada 5.5 gün ders yapılır.

Japonya'da ders programları çok fazla milli içerik taşırlar. Ülkede okul, sanayi ve toplum arasında organik bir bağ kurulmuştur. Öğrencilerde derste istekli ve çalışkandırlar.

Okullar arası rekabet vardır; okullar arasında yarışmalar yapılır.

Anaokulları zorunlu değildir ancak çocukları %92'si anaokuluna gitmektedir. Anaokullarında dil, sosyalleşme gibi konuları öğrenir. 3 yaş grubunun %40'ı, 4-5 yaş grubunun %92'si anaokuluna gitmektedir. 1986 verilerine göre 15.189 anaokulu vardır.

İlkokullar 6 yaşında başlamaktadır, 12 yaşına kadar devam etmektedir; zorunludur ve sınıfta kalma yoktur.

Yaklaşık ortaokullarda 20 öğrenciye bir öğretmen düşmektedir. Ulusal ve yerel okullar ücretsizdir.

Liseler tam gün ise 3 yıl, yarım gün ise 4 yıldır ya da daha uzundur.

Japonya'nın eğitim oranı %99'dur.

Öğretmenlerle öğrencilerin %70'den fazlası özel okullarda bulunmaktadır.

Japonyanın kalkınmasının sebebini eğitim sistemine bağlamaktadırlar. Gerekli iş gücü sağlama, lider yetiştirme, tasarruf eğitimini arttırma gibi özellikler içermektedir.

Japonya'nın eğitiminin en önemli özelliği halkın 12-16. yüzyıldan itibaren eğitime önem vermiş oldukları görülüyor. Konfüçyüs'ün klasiklerinden olan Hayırlı Evlat kitabının her evde bulunmasının ve okunmasının alışkanlık haline getirildiği yıllar 16. yüzyıllara rastlıyor. Konfüçyüs'ün görüşleri anayasanın temelini oluşturmuştur.

Japonlarla eğitimde yakınlaşmayı 2. Abdülhamit dönemine rastlamıştır. Milli ve geleneklerine bağlı kalarak kalkınma özelliğine sahip olunması 2. Abdülhamit'in ilgisini çekmiştir.

Japoya'da kişi başı yıllık 25 kitap düşmektedir. Türkiye'de yıllık 6 kişiye bir kitap düşmektedir. Ayrıca öğretmen yetiştirilmesindede farklılıklar görülmektedir. Temeline bakıldığında 14. yüzyılın ortalarında Japon halkının eğitime tüccar, esnaf ve halkın büyük kısmının destek verdiği görülüyor. Devlet sadece devlet için elit tabakayı yetiştirirken halk eğitimin sorumluluğunu üzerine alıyor. 14. yüzyılın ortalarında erkeklerin %45, kızların %10'u eğitim görüyor.

JAPONYA'da Üniversite Eğitimi

Japonya'da 87 devlet, 86 belediye, 553 özel, toplam 726 kadar üniversite bulunmakta. Üniversite sınavına giren herkes bir üniversiteye yerleştiriliyor.

Üniversite öncesinde Japonca öğrenmek için 1,5 senelik Üniversite HazırlıkOkulları'na gidiliyor.

Japonya'da üniversite bitirmiş bulunan veya halen okumakta olan çok sayıda Türk öğrenci olup, Japonya Türk öğrenciler için çok değişik imkanlar sunan ve akademik ve sosyal zenginlikleri olan bir ülkedir.

Japonca'nın dil yapısı olarak Türkçe'ye yakın olması, telaffuzunun Türkler açısından kolay olması sebebiyle yabancılar arasında Japonca'yı en güzel konuşanlar Türklerdir.

Üniversiteden mezun olanların dünyaca ünlü, Japonya ve Türkiye dahil dünya çapında iş yapan Japon şirketleri veya Japonya'da iş yapan yabancı şirketlerde çalışma imkanları vardır.

Japonya, yaşam standartlarının yüksekliği, günlük hayatın her noktasında kendisini hissettiren ileri teknolojisi, kültürlü ve saygılı insanları, yüksek iş ve çalışma ahlakı ile üniversite okumanın çok daha ötesinde sizlere daha geniş bir dünya görüşü ve sayısız tecrübeler kazandıracaktır.

TAKVIM

Nisan Üniversite Hazırlık Okuluna başvurulması

Yabancı öğrencilerin üniversiteye girmeden önce Japonca öğrenmek için 1,5 senelik Üniversite Hazırlık Okulları'na gitmeleri gerekiyor.

Eylül Japonya'ya geliş

Eve yerleşme

Okul ve Japonya'da ikamet ile ilgili yapılması gereken resmi işlemler

Ekim Üniversite Hazırlık Okulu

1,5 senelik okul boyunca Japonca öğrenilip diğer branş dersleri de çalışılarak Üniversiteye giriş sınavına hazırlanılacak.

Aralık Şubat Üniversite giriş sınavları

Ülke genelinde yapılan Yabancı Öğrenci Sınavı'nı müteakip öğrenciler girmek istedikleri üniversitelerin sınav ve mülakatlarına giriyorlar.

Japonya'da üniversitelerin toplam kontenjanı üniversite sınavına giren öğrenci sayısından fazla olduğu için her öğrencinin üniversiteye girme imkanı var.

Nisan Üniversiteye giriş

Japonya'da eğitim öğretim yılı ve dolayısıyla üniversiteler nisan ayında başlıyor.

Üniversitelerde lisans programlarının normal süresi dört yıl.

Üniversite eğitimi Japoncadır.

Burs imkanları

Üniversite'ye girdikten sonra yabancı öğrencilerin başvurabileceği çok sayıda burs mevcut. Bu bursların miktarları aylık 300 ile 1000 USD arasında değişmekte. Japonya'da okumakta olan her Türk öğrenci bu burslardan yararlanmakta. Ayrıntılı bilgi için burslar sayfasına bakınız.

JAPONYA ÜNİVERSİTELERİ

Tokyo University

Kyoto University

Tokyo Institute of Technology

Osaka University

Nagoya University

Tohoku University

Hiroshima University

Hitotsubashi University

Hokkaido University

Kobe University

Showa University

Waseda University

Keio University

JAPONYA'DA TURİZM

Japonya'nın dört mevsimi tam anlamı ile yaşamasını sağlayan birçok faktör bulunmaktadır. Adalalar topluluğunun önemli iklim geçiş bölgelerinde bulunması ayrıca Asya Kıtası ile Pasifik okyanusunun etkisi bu faktörlerin başlıcalarıdır. Soğuk ve yoğun yağışlı kışlar ile çok sıcak ve nemli yazlar belki dünyanın heryerinde olabilir fakat Japonya'da aynı dönemlerde büyük değişiklikler gözlemlenebilmektedir. Snowboardçular ve kayakçılar tarafından sabırsızlıkla beklenen kar yağışları Hakuba ve Naeba gibi kar merkezlerine olan talebi yükseltmektedir, kış sporlarına olan ilgiyi de arttırmaktadır. Nagano' da yapılan kış olimpiyatları kış sporlarının popülerliğini daha da arttırmıştır. Her kış Şubat ayında Sapporo'da yapılan Yuki Matsuri (kar festivali) Japonya içinden ve dışından gelen bir çok turisti bölgeye çekmektedir.

İlk bahar ise Japonya'nın en çok beğenilen sembollerinden biridir. Sakura (kiraz çiçekleri) Mart ayı sonunda açmakta ve Nisan ayı boyunca özellikle Kyushu bölgesinde muhteşem manzaraların oluşmasını sağlamaktadır. Daha sonra hanami (çiçek sergileri) dönemi gelir ve binlerce insan bu festivallere katılarak sergilenen çiçekleri ilgiyle izlerler. Hanami geleneği Heian döneminden beri (794~1185) mevcuttur ve Japonların ne kadar doğayla iç içe olduklarının en önemli kanıtlarından biridir. Yetiştirilen çiçeklerin kısa zamanda kaybolan muhteşem görüntüleri insanlara dünya yaşamının ne kadar fani olduğunu hatırlatmaktadır.

Daha sonra dört mevsim içerisinde yer verilemeyecek Haziran ayı çok yağışlı geçmektedir vw bundan dolayı tsuyu (yağış mevsimi) olarak adlandırılmaktadır. Tabiki yoğun yağışlar sıcak ve bol nemli geçecek yazın ilk sinyallerini vermeye başlar.

Yazın hava sıcaklığı ortalama 30 derecenin üzerine çıkar ve yoğun nem havayı dayanılmaz kılar. Haftasonları, insanlar serinlemek amacıyla ya yüksek ve sıcaktan az etkilenen dağlara giderler ya da plajlarda serinlemeye çalışırlar. Yaz aynı zamanda matsuri (festivaller) ve hanabi (havaifişek) mevsimidir. Senenin en büyük festivali olan , Obon Ağustos ayında kutlanır. Her sene milyonlarca insan tarafından ilgiyle izlenen hanabi taikai (havai fişek gösterisi) Tokyo'da bulunan Sumida Nehri 'nde yapılmaktadır. Temmuz ve Ağustos aylarında okullar kapalıdır.Yüksek okulların baseball takımları ise düzenlenen ulusal şampiyonada birbirleri ile karşılaşırlar.

Yazın sona ermesi ve son baharın başlangıcı Pasifik okyanusundan gelen büyük fırtınalar, tayfunlar ve hortumlarla anlaşılır. Çoğu büyük tayfun ilk olarak Kyushu bölgesini etkiler buradan tüm ülkeye yayılır. Sobahar'da meydana gelen şiddetli tayfun ve fırtınalar günümüze kadar bir çok insanın yaşamlarını kaybetmelerinin sebebidir. Eylül ayı tsukimi (ay) festivalinin kutlandığı aydır aynı hanami festivali gibidir fakat günümüzde popülerliğini yitirmiştir. Hava Ekim ve Kasım ayları boyunca gitgide soğur, ve birdenbire her yer kırmızı, kahverengi, sarı, ve yeşil renklerden oluşan örtüye bürünür. Koyo (kızıl yapraklar) özellikle Fuji Dağı'nın eteklerinde ve Kyoto'daki tapınaklarda muhteşem manzaraların oluşmasını sağlarlar.

JAPONYA LİMANLARI:

Akita, Amagasaki, Chiba, Hachinohe, Hakodate, Higashi-Harima, Himeji, Hiroshima, Kawasaki, Kinuura, Kobe, Kushiro, Mizushima, Moji, Nagoya, Osaka, Sakai, Sakaide, Shimizu, Tokyo, Tomakomai

JAPONYA HAVAALANLARI

New Chitose Havaalani (CTS)

Sendai Havaalani (SDJ)

Haneda Havaalani (HND)

Tokyo International Havaalani (NRT)

Central Japan Uluslararasi Havaalani Centair / Nagoya Havaalani (NGO)

Komatsu Havaalani (KMQ)

Hiroshima Havaalani (HIW)

Kita-Kyushu Havaalani (KKJ)

Kochi Havaalani (KCZ)

Nagasaki Havaalani (NGS)

Kumamoto Havaalani (KMJ)

JAPONYA OTELLERİ

Park Hyatt Tokyo, Mandarin Oriental Tokyo, Hotel Park Side, Hotel Niwa Tokyo, Fraser Residence Nankai Osaka, Hotel Sunroute Plaza Shinjuku, Hotel Mume, Hotel Nikko Tokyo, Citadines Karasuma-Gojo Kyoto, Hotel Ryumeikan Tokyo, Grand Arc Hanzomon, Hyatt Regency Kyoto, Royal Park Hotel The Kyoto, RIHGA Royal Osaka, The Ritz-Carlton Osaka

Japonya konsolosluğu resmi web sitesi: http://www.tr.emb-japan.go.jp/